Owoce są bogatym źródłem antyoksydantów. Te substancje chronią nasze ciało przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, które mogą uszkadzać DNA, co z kolei zwiększa zagrożenie zachorowaniem na raka. Ich spożywanie jest więc bardzo istotne w kontekście odporności na choroby nowotworowe.
Owoce to świetne źródło witamin
Obecność błonnika w owocach to kolejny atut. Wspomaga on proces trawienia. W jelitach działa on jak miotła, usuwając zalegające resztki jedzenia. Błonnik zapobiega rozwojowi raka jelita, wspomaga w walce z zaparciami oraz jest rekomendowany osobom na diecie odchudzającej. Dodatkowo owoce dostarczają nam różnorodnych witamin, jak A, C, E, witamin z grupy B, oraz potasu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Świetnym pomysłem jest jedzenie owoców w okresie jesiennym. Ich spożywanie zwiększa naszą odporność na różnorodne przeziębienia, w czym zasługa obecności wspomnianej już witaminy C.
Dzięki zawartości prostych cukrów, takich jak glukoza i fruktoza, owoce mogą skutecznie zastępować słodycze. Są o wiele zdrowszą alternatywą dla batonów, ciasteczek czy lodów, lecz przypominamy, że najwięcej korzyści dla zdrowia płynie ze spożywania owoców świeżych. A co z owocami w syropie, które często kupujemy? Nie mam dobrych informacji. Zdaniem ekspertów nie jest to najlepszy wybór.
Unikaj sztucznie dosładzanych owoców. To fatalny wybór
Tego typu produkty nie tylko zawierają owoce, ale także liczne dodatkowe składniki podnoszące ich kaloryczność. Owoce w syropie pełne są cukru i syropu glukozowo-fruktozowego, co wpływa na podwyższenie poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów. Dodatkowo producenci często dodają do nich konserwanty, sztuczne barwniki i polepszacze smaku. To dodatki, które niekoniecznie są mile widziane przez układ pokarmowy. Regularne spożywanie takich produktów może bardzo negatywnie wpłynąć na organizm.
Te produkty zwiększają ryzyko wystąpienia nadwagi, otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy oraz ataków serca i udarów mózgu. Wysoki indeks glikemiczny owoców w syropie sprawia, że nie są one zalecane dla diabetyków oraz osób zmagających się z insulinoopornością. Rezygnacja ze sztucznie dosładzanych owoców to w tym wypadku konieczność.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.