Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

To najgorsze owoce. Prosta droga do miażdżycy

6

Spożywanie owoców w codziennej diecie jest niezwykle ważne. Należy jednak postawić na owoce świeże, a unikać tych suszonych, smażonych czy pokrytych słodkim syropem. Owoce w takiej formie są prawdziwą bombą kaloryczną i ich regularne spożywanie może prowadzić do zwiększenia ryzyka poważnych schorzeń.

To najgorsze owoce. Prosta droga do miażdżycy
Owoce w syropie są naszpikowane cukrem (Getty Images, Max Zilberman)

Owoce są bogatym źródłem antyoksydantów. Te substancje chronią nasze ciało przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, które mogą uszkadzać DNA, co z kolei zwiększa zagrożenie zachorowaniem na raka. Ich spożywanie jest więc bardzo istotne w kontekście odporności na choroby nowotworowe.

Owoce to świetne źródło witamin

Obecność błonnika w owocach to kolejny atut. Wspomaga on proces trawienia. W jelitach działa on jak miotła, usuwając zalegające resztki jedzenia. Błonnik zapobiega rozwojowi raka jelita, wspomaga w walce z zaparciami oraz jest rekomendowany osobom na diecie odchudzającej. Dodatkowo owoce dostarczają nam różnorodnych witamin, jak A, C, E, witamin z grupy B, oraz potasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak wybrać idealne pomarańcze? Niezawodny sposób

Świetnym pomysłem jest jedzenie owoców w okresie jesiennym. Ich spożywanie zwiększa naszą odporność na różnorodne przeziębienia, w czym zasługa obecności wspomnianej już witaminy C.

Dzięki zawartości prostych cukrów, takich jak glukoza i fruktoza, owoce mogą skutecznie zastępować słodycze. Są o wiele zdrowszą alternatywą dla batonów, ciasteczek czy lodów, lecz przypominamy, że najwięcej korzyści dla zdrowia płynie ze spożywania owoców świeżych. A co z owocami w syropie, które często kupujemy? Nie mam dobrych informacji. Zdaniem ekspertów nie jest to najlepszy wybór.

Unikaj sztucznie dosładzanych owoców. To fatalny wybór

Tego typu produkty nie tylko zawierają owoce, ale także liczne dodatkowe składniki podnoszące ich kaloryczność. Owoce w syropie pełne są cukru i syropu glukozowo-fruktozowego, co wpływa na podwyższenie poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów. Dodatkowo producenci często dodają do nich konserwanty, sztuczne barwniki i polepszacze smaku. To dodatki, które niekoniecznie są mile widziane przez układ pokarmowy. Regularne spożywanie takich produktów może bardzo negatywnie wpłynąć na organizm.

Te produkty zwiększają ryzyko wystąpienia nadwagi, otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy oraz ataków serca i udarów mózgu. Wysoki indeks glikemiczny owoców w syropie sprawia, że nie są one zalecane dla diabetyków oraz osób zmagających się z insulinoopornością. Rezygnacja ze sztucznie dosładzanych owoców to w tym wypadku konieczność.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Jej walkę z chorobą śledziła cała Polska. Rodzina 28-letniej Sary ma jedną prośbę
Ulica Prezydenta Lecha Kaczyńskiego zostanie? O zmianie nazwy wypowiedziało się 3 proc. osób
Starcie na szczycie: Olaf Scholz krytykuje zachowanie Muska, ten wyzywa go od głupich
Pierwszy taki Dzień babci u Kidwy-Błońskiej. Pokazała rozczulające zdjęcie
Trener stracił syna w wypadku. Kamil zginął, jadąc do Holandii
Szwedzkie media nie mają wątpliwości: Donald Trump dąży do Pokojowej Nagrody Nobla
Niezwykła tapeta w telefonie Donalda Trumpa. Odkryto tajemnicę
Warszawskie szpitale przepełnione. Karetki odsyłane do odległych placówek
Nowa mapa Andromedy. Obserwacje prowadzono przez dekadę
Rosyjskie cyberataki w Grecji. Zakłócono rządowe domeny
Ogórki kiszone są puste w środku? Przez ten błąd się nie udają
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić